maanantai 31. lokakuuta 2016

Ristiäislahjaksi virkattu uniriepu

Monen muun tavoin minäkin innostuin virkkaamaan uniriepuja Janitan kätösistä -blogin ohjetta mukaillen. Uniriepu on tähden mallinen ja sen keskelle on kiinnitetty suloinen pupu. Tein kolme eri väristä ristiäis- ja nimenantolahjaksi. Toivottavasti olivat mieluisia lahjoja ja palvelevat pitkään unikavereina.

Ristiäislahjaksi virkkaamani tähden muotoinen uniriepu.

Virkkasin unirievut Novitan Miami-langasta, jonka valmistus on ikävä kyllä tähän mennessä lopetettu. Valitsin kuitenkin tämän langan, koska se on ihanan pehmeä iholla, ja turvalonkeroita on paljon virkattu Miamista. Vyötteen mukaan lanka kestää 40 asteen pesun, mutta turvalonkerot pestään 60 asteessa, joten uskaltaisin pestä myös unirievun samassa lämpötilassa (jos lapsi ikinä antaa laittaa unikaverin pesuun...) Koukku oli 2,5 tai 3, mutten tarkkaan tiedä kumpi, koska kokomerkinä on kulunut pois kahvasta. Lankaa meni yhteensä noin 100 g, menekkiin vaikuttaa se, paljonko raitoja haluaa tehdä. Valkoista meni yleensä hieman enemmän kuin kerä ja värillistä lankaa jäi vielä kerälle. Riepu virkataan pääasiassa pylväillä ja ketjusilmukoilla, pupun osat puolestaan kiinteillä silmukoilla. Vanua tarvitaan täyttämiseen.

Tein useanlaisia aloituksia riepuun. Aloitin tietysti alkuperäisen blogin spekseillä, eli 20 pylvästä neljän ketjusilmukan lenkkiin. Seuraavaan uniriepuun kokeilin yhtä suurempaa ketjusilmukkalenkkiä (5) ja 25 pylvästä, koska koin seuraavan kerroksen hahmottamisen helpommaksi, mikäli silmukkaluku on jaollinen viidellä. Lopulta hylkäsin pylväät aloituksesta ja ja tein aloituksen lankalenkkinä ja kiinteinä silmukoina. Pylväillä tehty aloitus on pienempi ja siistimmän näköinen kuin kiinteillä silmukoilla tehty, mutta pylväiden ahtaaminen niin pieneen tilaan oli itselleni työn ja tuskan takana. Lopulta kaikki olivat käyttökelpoisia ratkaisuja, eikä tuo keskusta näy, kun pupu on ommeltu siihen päälle. Aloituskerroksen silmukkamääräksi (oli aloitustapa mikä tahansa edellä mainituista) vakiintui 25.

Aloituskerros pylväillä: Luo 5 ketjusilmukkaa ja yhdistä renkaaksi. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (ensimmäinen pylväs), ja virkkaa lenkkiin tasaisesti 24 pylvästä. yhdistä piilosilmukalla kolmanteen ketjusilmukkaan.

Aloituskerros kiinteillä silmukoilla: Luo lankalenkkiin 5 kiinteää silmukkaa. Toisella kerroksella virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Kolmannella kerroksella *virkkaa yksi kiinteä silmukka ja lisää yksi* virkkaamalla yhteen kiinteään silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Neljännellä kerroksella *virkkaa kaksi ja ja lisää yksi*. Viidennellä kerroksella *virkkaa kolme ja lisää yksi*. Nyt pitäisi aloituksessa olla 25 silmukkaa.

2. kerros: Aloituksen jälkeen alkaa sakaroiden teko. Jaa 5 kerrosmerkkiä tasaisesti uuden kerroksen aloituspaikasta katsottuna kolmannesta silmukasta lähtien (kerrosmerkkejä ei tarvitse enää tämän kerroksen jälkeen). Tee ketjusilmukka, ja kolme pylvästä ensimmäisen kerrosmerkin osoittamaan silmukkaan (kaksi silmukkaa jää välistä). Tee kolme ketjusilmukkaa ja tee vielä samaan silmukkaan kolme pylvästä. Kiinnitä pylväät kiinteällä silmukalla kolmanteen silmukkaan, eli niin, että piilosilmukan ja seuraavan merkin välissä on taas kaksi silmukkaa.  Nyt olet kuvan osoittamassa kohdassa, eli ensimmäinen sakara on tehty. Jatka samoin koko kierros ja kiinnitä viimeiset pylväät ensimmäisen sakaran juurelle piilosilmukalla.

Aloitus 25 pylväällä. Merkit on jaettu viiden pylvään välein ja ne osoittavat mihin silmukoihin tähden sakarat alkavat muodostua. Kiinnitä ensimmäinen aloituksesta katsottuna kolmanteen silmukkaan.

Aloitus kiinteillä silmukoilla lankalenkkiin, jossa kasvatin joka kerroksella silmukoiden lukumäärää. Lopulta niitä oli 25, jonka jälkeen aloitin toisen kerroksen.

Kolmas kerros: Todella hyvä tapa aloittaa uusi kerros suoraan "pylväällä" ilman ketjusilmukkalenkkiä löytyy tästä videosta. Tällä tavalla aloitettuna aloituskohtaa ei juuri huomaa ja työstä tulee siisti. Siirrytään piilosilmukalla seuraavalle pylväälle ja pujotetaan koukku takaisin samaan silmukkaan, ja tehdään kiinteä silmukka. Jotta päästään pylvään korkeuteen, pujotetaan koukku vielä äsken tehdyn kiinteän silmukan kahden lenkin välistä ja tehdään uusi kiinteä silmukka. Voilá, siisti pylvään korkuinen aloitus! Tämä on siis ensimmäinen pylväs ja tee seuraavaan pylvääseen vielä tavallinen pylväs. Tee seuraavaksi ketjusilmukkalenkkiin kolme pylvästä, kolme ketjusilmukkaa ja kolme pylvästä. Olet nyt samassa kohdassa kuin kuvassa, eli tee seuraavaan kahteen pylvääseen pylväät, jätä tähden kainalossa oleva silmukka välistä ja jatka seuraavaa sakaraa kahdella pylväällä ja pylväs+ketjusilmukka+pylväs -yhdistelmällä. Kiinnitä rivin lopussa piilosilmukalla ensimmäisen "pylvään" päälle. Pylväiden lukumäärä sakaran sivulla kasvaa joka kerroksella kahdella, eli toisella kerroksella pylväitä on 3, kolmannella kerroksella 5, neljännellä 7, viidennellä 9 jne. Lukumäärä sisältää sakaran päässä tehtävät lisäykset.

Muista jättää sakaroiden kainaloiden silmukka virkkaamatta, niin siihenkin muodostuu hieno reikäkuvio.

Kolmannella kerroksella pylväitä on yhdellä sakaran sivulla 5, eli aina kaksi enemmän edelliseen kerrokseen verrattuna. Kolmannella kerroksella sakaran kolmen pylvään jälkeen virkataan kaksi pylvästä, jätetään sakaran kainalossa oleva yksinäinen silmukka välistä ja jatketaan kahdella pylväällä seuraavan sakaran sivua. Sitten on taas vuorossa sakaran pään kolme pylvästä ja ketjusilmukkalenkki.

Neljännestä kerroksesta eteenpäin: Jatka samalla tavalla kuin kolmannella kerroksella. Tee aloituspylväs joko ketjusilmukkalenkillä tai videon ohjeilla, jatka tekemällä seuraaviin kolmeen pylvääseen yhdet pylväät. Jatka sakaran kärjen pylväs+ketjusilmukka+pylväs -yhdistelmällä, minkä jälkeen pylväät seuraaviin neljään pylvääseen. Jätä tähden kainalosta yksi silmukka välistä olet taas samassa kohdassa kuin kerrosta aloittaessasi, eli tee 4 pylvästä. Jatka koko kerros samalla tavalla. Viidennellä kerroksella sakaroiden sivuilla olevia pylväitä virkataan 6, kuudennella 8 jne. Pylväitä ei tarvitse (eikä jaksa) enää hetken päästä laskea vaan niiden paikat löytyvät tottumuksesta.

Viidennellä kerroksella sakaroiden väliin jääviä pylväitä virkataan 6, ja keskimmäinen silmukka hypätään yli. Toivottavasti saatte kuvasta selvää :)

Rievusta voi tehdä niin ison tai pienen kuin haluaa. Itse tekemissäni on 19 -25 kerrosta ja halkaisijaltaan noin 50-60 cm. Viimeistelin rievun reunat rapuvirkkauksella, jonka pitäisi estää reunoja rullaantumasta. Päättele kaikki värinvaihtokohdat ja siirry pupun virkkaukseen.

Unirievun pohja kaipaa enää lankojen päättelyä ja höyrytystä. Sitten pupun virkkauksen kimppuun!


PUPUN VIRKKAAMINEN

Pupun osat tehdään kiinteinä silmukoina spiraalina. Rusetissa tarvitaan myös ketjusilmukoita kääntymistä varten, koska se virkataan tasona.

Alla olevissa ohjeissa lisääminen (lisää yksi) tapahtuu niin, että yhteen kiinteään silmukkaan virkataan kaksi kiinteää silmukkaa. Kaventaminen (kavenna yksi) puolestaan tapahtuu niin, että lanka vedetään koukulla ensin yhden kiinteän silmukan läpi, ja sen jälkeen siitä seuraavan kiinteän silmukan läpi. Nyt otetaan langankierto koukulle ja vedetään kaikkien kolmen lenkin läpi. Näin kohtaan ei jää reikää, kuten kävisi, jos vain hyppäisi yhden kiinteän silmukan yli.

Suluissa oleva numero tarkoittaa silmukkamäärää, joka kerroksella on kerroksen loppuessa.

KORVAT

1. luo 5 kiinteää silmukkaa (ks) silmukkalenkkiin (5)
2. *virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen silmukkaan* (10)
3. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (10)
4. *virkkaa 1 ks, lisää yksi* (15)
5-8. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (15)
9. *virkkaa 3 ks, kavenna yksi* (12)
10. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (12)
11. *virkkaa 4 ks, kavenna yksi* (10)
12-13. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (10)
14. kavenna yksi, virkkaa 8 ks (9)
15. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (9)
16. kavenna yksi, virkkaa 7 ks (8)
17. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (8)

Virkkaa kahdet korvat ja jätä odottamaan päähän kiinnitystä.

PÄÄ

1. luo 6 ks silmukkalenkkiin (6)
2. *virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen silmukkaan* (12)
3. *virkkaa 1 ks, lisää yksi* (18)
4. *virkkaa 2 ks, lisää yksi* (24)
5. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (24)
6. *virkkaa 3 ks, lisää yksi* (30)
7. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (30)
8. *virkkaa 4 ks, lisää yksi* (36)
9. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (36)
10. *virkkaa 5 ks, lisää yksi* (42)
11-13. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (42)
14. *virkkaa 5 ks, kavenna yksi* (36)
15. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (36)
16. *virkkaa 4 ks, kavenna yksi* (30)
17. *virkkaa 3 ks, kavenna yksi* (24)

Viimeistään näillä main olisi hyvä kiinnittää päähän aikaisemmin virkatut korvat ja kirjailla kasvot. Silmiksi voi käyttää vaikka turvanappeja, kirjailla ne langalla tai tehdä ne ohuemmasta virkkauslangasta, kuten minä. Loin koukulla nro 1,5 lankalenkkiin 6 ks mustalla, minkä jälkeen vaihdoin valkoiseen ja virkkasin 12 ks ja päättelin. Kannattaa jättää riittävän pitkät hännät lankoihin päättelyä ja kiinnitystä varten. Kiinnitä korvat ja silmät moninkertaisilla pistoilla, jotta pupu kestää elämää hajoamatta. Kun pupun kasvot ovat valmiit ja korvat kiinitetty, jatka virkkaamista.

18. *virkkaa 2 ks, kavenna yksi* (18)
19. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (18)
20. *virkkaa 1 ks, kavenna yksi* (12)
21. *kavenna yksi* (6)

Täytä pää vanulla ja päättele aukko. Jätä riittävän pitkä häntä kiinnitystä varten.

Kiinnitin korvat päähän jo hyvissä ajoin. 

KÄDET

1. luo 4 ks silmukkalenkkiin (4)
2. *virkkaa 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen silmukkaan* (8)
3. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (8)
4. *virkkaa 1 ks, lisää yksi* (12)
5-6. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (12)
7. *virkkaa 4 ks, kavenna yksi* (10)
8-9. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (10)
10. *virkkaa 3 ks, kavenna yksi* (8)

Täytä tassu sopivalla määrällä vanua vaikka virkkuukoukun avulla. Laitoin vanua ainoastaan tassujen päihin, en käsivarsiin ollenkaan.

11-18. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (8)

Käsien pituus on makuasia, ja kokeilemalla löytyy sopivin. Voit päätellä käden ja virkata alusta lähtien toisen. Itse päätin tehdä kädet yhtenä kappaleena, joten jatkoin tästä kohdasta seuraamalla ohjeen silmukkamääriä käänteisessä järjestyksessä. Mikäli seuraa sanallisia ohjeita kaventamisesta ja lisäämisestä, tulee toisesta tassusta erilainen, koska silmukkamäärän muutokset osuvat eri riveille. Toinen tassu eteni suurin piirtein näin:

1-9. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (8)
10. *virkkaa 3 ks, lisää yksi* (10)
11-12. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (10)
13. *virkkaa 4 ks, lisää yksi* (12)
14-15. virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (12)
16. *virkkaa 1 ks, kavenna yksi* (8)
17. *virkkaa kiinteitä silmukoita koko kierros (8)

Täytä tassu sopivalla määrällä vanua.

18. *kavenna yksi) (4)

Katkaise lanka ja päättele.


RUSETTI

1. luo 6 ketjusilmukkaa (kjs) + kjs kääntymiseen (6)
2-4. virkkaa 6 ks + kjs (6)
5. kavenna yksi, virkkaa 4 ks + kjs (5)
6. virkkaa 5 ks + kjs (5)
7. kavenna yksi, virkkaa 3 ks + kjs (4)
8. virkkaa 4 ks +kjs (4)
9. lisää yksi, virkkaa 3 ks + kjs (5)
10. virkkaa 5 ks + kjs (5)
11. lisää yksi, virkkaa 4 ks + kjs (6)
12-14. virkkaa 6 ks + kjs (6)

Ensimmäinen rusetti sinisellä pupulla on virkattu näin, mutta liila ja pinkki pupu saivat kaksinkertaisen rusetin. Sisemmän osan tein samalla ohjeella, mutta jätin uloimmat 2 kerrosta kummastakin päästä pois, eli aloitin kerrokselta 3 ja päättelin kerroksella 12. Näin toisesta rusetista tulee hieman pienempi. Asetin rusetit päällekäin ja kiedoin lankaa tiukasti keskikohtien/kohdan ympäri useita kertoja (noin 7-10 kertaa), minkä jälkeen tein muutaman piston rusetin taustalle kokoonpysymisen varmistamiseksi. Poikkasematta lankaa välillä, ompelin rusetin pupun korvalle.


Kaikki pupun osat ovat valmiina yhdistettäväksi tähden malliseen riepuun.

OSIEN YHDISTÄMINEN

Yhdistämisen aloitin asettamalla pupun pään keskelle käsiä ja kiinnittämällä ne muutamalla pistolla päähän (tosin aina lopputulosta katsellessani tuntui, että kädet ovat hieman eri pituiset, joten kannattaa tarkkailla käsien sijaintia myös riepuun yhdistämisen lomassa). Sitten vain pupu keskelle tähteä ja katsotaan, että sakarat asettuvat nätisti. Ompelin useita kertoja pupun ympäri, jotta pää ja kädet varmasti pysyvät paikallaan. Päättelyiden ja viimeistelyiden jälkeen voi keskittyä ihastemaan lopputulosta!

Sukulaispojan unikaveri.
Siipan sukulaistytön unikaveri.
Hyvän ystäväni tyttären unikaveri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti