keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Kyläilylahja vastasyntyneelle: junasukat ja "junatumput" (versio 1)

Kävimme tervehtimässä viikon ikäistä uutta, pienen pientä sukulaista ja mitäs muutakaan voisin viedä lahjaksi kuin junasukat. Päätin vielä neuloa yhteensopivat tumput, joille annoin nimeksi junatumput versio 1. Lisäksi virkkasin parit pienet kukkaset koristamaan sukkia. Väreinä ovat hempeä vaaleanpunainen ja valkoinen, ja lankana Dropsin baby merino.


Junasukat ja junatumppujen ensimmäinen versio Dropsin baby merino -langasta

JUNASUKAT

Junasukan pituus venyttämättä on noin 9 cm ja mahtuu vastasyntyneelle ehkä 2-4 kuukautta jalan kasvuvauhdista riippuen. Sukat tein kuten tässä aikaisemmassa postauksessani, kerron tässä kuitenkin tiivistetysti tärkeimmät tiedot.

Puikot 2,5 ja silmukoita 32 jaettuna neljälle puikolle. *1o, 1n resorin korkeus on 9 riviä, sitten 3+3+3 riviä nurin, oikein ja nurin*. Toistetaan edellinen, minkä jälkeen neulotaan vielä yksi 9 rivin korkuinen resori ennen kantapään aloittamista. Olen itse tehnyt lähinnä sileitä kantapäitä, koska en pidä vahvistettujen ulkonäöstä, enkä oikeastaan niiden neulomisestakaan. Kantalapulla on korkeutta 12 riviä (+nurja) ja silmukoita oli 5+6+5. Noukin kantalapun sivusta 8 silmukkaa etureunastaan, joten kavennettavaa ensimmäisen puikon lopussa ja neljännen alussa oli kolme silmukkaa. Kavensin silmukat pois joka toisella kerroksella, minkä jälkeen jatkoin sileää ensimmäisellä ja neljännellä puikolla. Toinen ja kolmas puikko jatkavat 3+3+3 riviä nurin, oikein ja nurin. Jalkapöydälle mahtuu tässä koossa neljä nurjaa haitaria. Kantapään jälkeen neuloin yhteensä 22 kerrosta ennen kärkikavennusten aloittamista. Kavennukset tein leveänä nauhakavennuksena joka kerroksella.

KUKKASET

Päätin koristaa sukkia pienillä virkatuilla kukkasilla, mutten löytänyt yhtään juuri sopivaa ohjetta netistä. Löysin paljon kauniita, upeita, koristeellisia ja monimutkaisia ohjeita, mutta oikeastaan kaipasin vain peruskukan ohjetta. Kaipailemani kaltaisen ohjeen olen nähnyt jossain aikaisemmin, ja sitä muistelemalla tein nyt kokeillen seuraavanlaisen version.

Työn alla yksinkertainen virkattu kukka kiinteistä silmukoista ja pylväistä


Käytin koukkua nro 2,5/2 (en muista enää kumpi se on kun kokomerkintä on käytössä hinkkaantunut pois) ja lankana samaa Drops baby merinoa, jota käytin sukkiin. Aloitin kukan keskustasta, tein lankalenkkiin 5 kiinteää silmukkaa ja kiinnitin lenkiksi piilosilmukalla. Toisella kierroksella virkkasin jokaiseen kiinteään silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (yht. 10) ja kiinnitin piilosilmukalla. Vaihdoin tässä vaiheessa väriä, koska siirryin terälehtiin, mutta keskustastahan voisi tehdä vielä suuremman, mikäli haluaisi tehdä suuremman kukan. Silloin ehkä virkkaisin taas jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, jolloin seuraavalla kerroksella olisi 20 kiinteää silmukkaa. Joka tapauksessa rivin sulkeva piilosilmukka kannattaa tehdä jo uudella värillä terälehtiin siirtyessä. Virkkasin kolme ketjusilmukkaa, joiden jälkeen tein kolme pylvästä samaan silmukkaan, josta ketjusilmukkalenkki lähtee. Tämän jälkeen terälehti sulkeutuu kolmella ketjusilmukalla, jotka kiinnitetään piilosilmukalla aloituksesta seuraavaan kiinteään silmukkaan. Ensimmäinen terälehti on nyt valmis. Seuraavaa terälehteä varten siirrytään taas piilosilmukalla seuraavaan kiinteään silmukkaan, johon virkataan kolme ketjusilmukkaa. Näin toimien kukkaan pitäisi tulla 5 terälehteä, mutta ainakin yhteen tekemääni kukkaan tuli 6 terälehteä, mikä tarkoittanee sitä, etten aina muistanut siirtyä piilosilmukoilla eteenpäin. Eipä tuo ole menoa haitannut!  Kiinnitin kukat käsin sukkien sivulle ja etupuolelle.

JUNATUMPUT VERSIO 1

Sukat tarvitsivat kaverikseen tumput, ja halusin pitäytyä tässä hyvin paikallaan pysyvien junasukkien teemassa. Aloitin samalla tavalla kuin junasukat, eli 9 riviä 1o, 1n resoria, sen jälkeen haitareita, joita tein kaksinkertaisen määrän, eli 2x 3+3+3+ nurin, oikein ja nurin. Nurjia haitareita tuli siis neljä. Sen jälkeen neuloin 20 riviä 1o, 1n resoria ja lopuksi kavensin neulomalla kaikki silmukat kaksi oikein yhteen muutaman kerroksen ajan. Kun puikoilla oli 8 silmukkaa, katkaisin langan, vedin sen jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättelin tumput. Voilá! Eiväthän ne kovin kauniit ole, mutta jos ne eivät vilkkaasti käsiään heiluttelevan lapsen käsissä pysy niin sitten ei pysy mikään! Nimesin nämä versio ykköseksi, koska olin aluksi ajatellut tehdä hieman erilaiset, mutta olisin kaivannut ihan hieman lisää aikaa niiden mallin kokeilemiseen ja hahmottamiseen. Seuraavaksi syntyvä vauva saa olla junatumppujen versio 2 koekäyttäjä :)


Junatumppujen ensimmäinen versio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti